Fertilitetsbehandling – ønsket om et barn

Skrevet af Jordemoder, PB i ernæring & sundhed og cand.scient.san.publ. Marie Vik Hessner Jochumsen

 

jordemoder, fertilitetsbehandling, diætist, børn, babyer, vandgymnastik, gravide, amager, 2300, københavn Æggemaskine”, “hormonhelvede”, “monster”, “kontroltab”, “ukvindelige”, “tvangssex”, “umandig kæreste”, “uretfærdighed”, “vrede”, “jalousi”. 

Dette er blot få af mange ord kvinder har skrevet til mig, da jeg i et Instagram opslag søgte mere viden om hvad forløb med fertilitetsbehandling egentlig gør ved kvinder og deres parforhold. Jeg møder flere og flere kvinder, der opsøger hjælp til at forbedre fertiliteten og størstedelen af de kvinder er modløse, kede af det, fortvivlet og endda flove over deres krop. Derfor ønsker jeg at får et større perspektiv på, hvad der fylder både hos dem der er i fertilitetsbehandling og dem der har været. Ingen skal føle sig flove over at have svært ved at blive gravide og/eller have dårlig sædkvalitet. Udfordringen med at få ønskebarnet er større for flere end man tror og vi skal sætte mere fokus på, at mange par gennemgår en hård og slidsom kamp. 

 

Føler sig som en maskine 

En af de første der henvendte sig til mig efter, at jeg havde slået mit opslag op på Instagram, var en kvinde der havde været i fertilitetsbehandling i over et år og endnu ikke var blevet gravid. Efter flere undersøgelser kunne lægerne konstatere, at hun var helt ”normal”, men hendes kæreste havde lav sædkvalitet. Hun skriver, at det har tæret meget på forholdet for hendes kæreste føler sig mindre mandig, har mindre lyst til sex og føler at det er hans skyld, at han ikke kan give hende ønskebarnet. Hun føler sig som en maskine, der tvinger ham til sex hver måned og al intimitet er fuldstændigt forsvundet. Flere af deres venner har fået børn og nogle er endda gravide med deres nummer 2. 

”Jeg kan ikke rumme det. Jeg kan ikke rumme mig selv, for jeg er så jaloux og sådan er jeg jo ikke normalt” skriver hun. 

Hun skriver, at hun også i sit stille sind er vred på sin kæreste for det er jo hans skyld, at hun skal til alle de gynækologiske undersøgelser, sprøjte sig med hormoner og putte stikpiller op i skeden. Det er frygteligt! Men med det sagt er det sikkert hormonerne, der snakker for som hun skriver, er han er den eneste hun vil have børn med.  

En anden kvinde skrev til mig, at hun følte sig så angst og bange efter hun endelig var blevet gravid efter over 2 år i fertilitetsbehandling. Følelsen af utaknemmelighed var overvældende. Når hun mødte familie og bekendte sagde de til hende, at nu kunne hun jo endelig ånde lettet op og nyde graviditeten. Det var langt fra tilfældet – tværtimod! 

”Aldrig har jeg følt mig så bange. Jeg mærkede alt i min krop og havde angst i 9 måneder hver gang jeg skulle på toilettet”.

Hun var jo vant til at skulle tjekke sine trusser for blod hver gang det var den tid på måneden, hvor hun enten skulle tage en graviditetstest eller allerede havde fået menstruation. Hendes mand havde svært ved at dele hendes frygt. Men som hun siger var det jo ikke ham, der skulle gå og mærke alt i kroppen og konstant tjekke om der var blod i trusserne. Al denne angst mundede til sidst ud, at hun opsøgte hjælp både hos en privat jordemoder og en psykolog for at få den tryghed hun havde brug for samt redskaber til at nyde sin graviditet en smule.

 

Vi frygtede at vi ville miste vores “guldæg”

En tredje kvinde som var blevet gravid efter halvandet år i fertililtetsbehandling skrev, at hun og hendes mand slet ikke kunne rumme at blive mødt i det offentlige system og vanlige tjek hos læge og jordemoder. De blev jo betragtet som ”almindelige” gravide og de følte på ingen måde, at forløbet op til graviditeten var normalt. Hun ville ønske, at der fandtes bedre tilbud til de gravide, der har et fertilitetsforløb bag sig. 

Thilde, som skrev meget åbent om hendes historie, har PCOS og har forsøgt at blive gravide i over 4 år. Men det var en benhård kamp, for der kunne snildt få 86 dage imellem hendes menstruationer. Hun fortæller, at hun følte sig så uduelig for hun var jo født til at kunne få børn. Alle omkring hende inklusiv hendes søster blev gravide inden for det samme år. 

”Jeg var så vred! Hvor er det uretfærdigt! Mig og Mads vil blive de bedste forældre – meget bedre end nogle af de andre, og så kunne vi ikke få lov til det. Det er jo frygteligt at tænke sådan om folk man holder af”, fortæller hun. 

Thilde og Mads opgav gradvist ”projekt baby”, fordi deres forhold til sidst kun handlede om det. Thilde begyndte at have fokus på at få balance i kroppen via sin kost, og parret tog en beslutning om at holde pause fra fertilitetsbehandling og tog 6 uger til USA. 12 dage efter de kom hjem fra deres rejse stod Thilde mod alle odds med en positiv graviditetstest. Roen, kosten og pladsen til hinanden betød alt for vores parforhold og lykken tilsmilede os endeligt, fortæller Thilde. 

Men frygten for at miste vores guldæg er stadig overvældende og noget jeg kæmper med dagligt nu, hvor jeg er 5 måneder henne”. 

Frygten for at miste har sat sig i Thilde og er noget hun får hjælp med at tackle fra både Mads og hende jordemoder hos deres egen læge.

I de år jeg har arbejdet med fertilitet har det været en vigtig del af samtalen, at ingen tanker er forkerte. De kan være overvældende, men de er helt reelle og et billede af hvordan du har det her og nu. Men det vigtigste er, at du faktisk har mulighed for at handle på din situation selv, så du ikke sidder fastlåst i ventetider og føler dig handlingslammet. Du/I kan faktisk gøre en del forbedringer for fertiliteten og blive gravide enten i kombination med eller uden fertilitetsbehandling.

 

Kan man selv gøre noget for at forbedre fertiliteten? Ja! 

Hvad kan du som mand gøre, hvis du har lav sædkvalitet:

  • Sørge for at indtage 1000 mg Omega3 fedtsyre dagligt.
  • Indtage et dagligt indtag af multivitamin.
  • Indtage 25 mikrogram D-vitamin dagligt.
  • Indtage 100 mikrogram krom. 
  • Undgå stress. Sørg for at gå/løbe 30 minutter dagligt og at have fokus på vejrtrækningen. Uforstyrret af telefonen. Meditere. Dyrk yoga. Find ud af hvordan du bedst kobler fra og kommer ned i gear.
  • Stoppe med at ryge.
  • Få akupunktur til at styrke balancen i kroppen.
  • Spis så vidt umuligt efter Sundhedsstyrelsens anbefalinger. https://altomkost.dk/raad-og-anbefalinger/de-officielle-kostraad 

 

Hvad kan du som kvinde gøre for at styrke fertiliteten: 

  • Har du PCOS anbefales det at spise diabetisk kost – altså kost der stabiliserer blodsukkeret.
  • Undgå stress. Kig eventuelt på gratis app’en ”Ro og sind”.
  • Sørge for at indtage 1000 mg Omega3 fedtsyre dagligt.
  • Indtag dagligt gravid-multivitamin (så får du den anbefalet mængde folsyre inden graviditet).
  • Indtage 25 mikrogram D-vitamin dagligt.
  • Indtage 100 mikrogram krom. 
  • Sørg for at gå/løbe 30 minutter daglig og hav fokus på vejrtrækningen. Uforstyrret af telefonen. Meditere. Dyrk yoga. Find ud af hvordan du bedst kobler fra og kommer ned i gear.
  • Stoppe med at ryge.
  • Få akupunktur til at styrke balancen i kroppen.

 

Hvem er jeg:

Jeg hedder Marie og er mor til Dirch på 9 år og My på 8 år. Jeg er uddannet jordemoder, diætist og Cand.scient.san.publ. Til efteråret kan jeg også kalde mig RAB-uddannet akupunktør. 

Til dagligt ejer jeg Babymave.dk, er fødegangsjordemoder på Hvidovre hospital og er jordemoder hos Cellaviva, hvor jeg er stamcelleopsamler. Jeg har siden 2018 beskæftiget mig med fertilitet og har hjulpet par med at optimere kosten samt givet akupunkturbehandlinger til at forbedre fertiliteten.