Fysiske forandringer i graviditeten – 2. trimester
Af jordemoder Louise Pagaard Lind
Fra andet trimester, som strækker sig fra uge 13 til og med uge 28, vil du opleve at maven bliver mere tydelig. Hvis du har født før vil du mærke at maven vokser hurtigere. Dette skyldes, at mavemusklerne har været udvidet før og derfor er mindre stramme. Det kan også være fordi du venter tvillinger. Det er nu tid til at få udskiftet lidt tøj i garderoben. Der er ikke længe til at du vil kunne mærke barnet sparke og hvis din partner lægger hånden på maven, vil han også i løbet af andet trimester mærke den lille. Alt dette – at din mave vokser og I kan mærke barnets spark er med til at gøre det mere virkeligt for både dig og din partner.
Udover at maven nu bliver mere synlig, sker der en række forandringer/gener ligesom i 1. trimester. Forandringer som for eksempel øget hårvækst pga hormonerne og strækmærker. Nogle oplever også mælkeflåd, der kan komme fra 16. uge, mens andre ikke oplever det. Det er en råmælkslignende væske, som er en klar og lidt klistret væske. Op mod termin bliver det mere mælkelignende af udseende.
Ligamentsmerter
Ligamentsmerter er sener som strækker sig omkring livmoderen i takt med at livmoderen vokser. Det beskrives som stik eller jag i lysken. De kommer oftest ved hurtige bevægelser, hvis man fx rejser sig. Der er ingen risici forbundet med dette.
Det er vigtigt at man lytter til sin krop og tager det roligt, evt holder en lille pause hvis ligamentsmerterne kommer i forbindelse med anstrengelse.
Bækkensmerter
Bækkensmerter optræder typisk her i 2. trimester, men nogle oplever dem også i første trimester. Udover at hormonerne blødgør sener og led, så bækkenet bliver mere eftergiveligt, tynger livmoderen nu mere og mere ned i bækkenet. Dette medfører at bækkenet bliver belastet og kan give yderligere smerter.
Gode råd mod bækkensmerter:
Det er vigtigt at lytte til kroppens signaler. Tag flere pauser end normalt og overvej nogle gode arbejdsstillinger på din arbejdsplads. Det kan være svært at sove ordentligt med disse smerter. Det kan hjælpe med en pude mellem benene. Svømning er en god aflastning og lindring af disse smerter. Lad være med at sidde med benene over kors, i skrædderstilling eller andre stillinger hvor du har knæene langt fra hinanden.
Plukkeveer
Plukkeveer er uregelmæssige sammentrækninger i livmoderen, der øver sig på fødeveerne. Alle gravide har dem, men det kan være forskelligt hvordan kvinderne oplever dem i hyppighed og styrke. Nogle gravide mærker dem slet ikke.
Plukkeveer kan komme hvis man har en fyldt blære, efter samleje/orgasme, blærebetændelse, et arbejde med tunge løft eller ved stress. Uregelmæssige plukkeveer er ufarlige, men hvis de bliver kraftigere, regelmæssige og/eller smertefulde, kan de udvikle sig til rigtige veer. Det er vigtigt at plukkeveerne fortager sig når du ligger ned og slapper af. Hvis du oplever tiltagende plukkeveer, som bliver regelmæssige, kraftige og gør ondt, er det vigtigt at du kontakter fødemodtagelsen. De kan nemlig føre til, at livmodermunden modnes og man derved kan risikere at føde for tidligt.
Ødemer
Vand i kroppen, især i benene, skyldes at livmoderen nu begynder at trykke på bl.a. blodårene. Hvis man samtidig står op meget af dagen, presses væske fra blodbanen ud i vævet. Derudover bliver benene i forvejen belastet af den tiltagende kropsvægt henover graviditeten. Hænder og fingre kan også hæve op, hvor du kan føle en snurrende/prikkende fornemmelse.
Ødemer i benene og hænderne er ufarlige men generende.
Gode råd mod ødemer:
Sørg for at lægge benene højt og lav venepumpeøvelser. Det er en god idé at gå i svømmehallen jævnligt,da vandet i bassinet er med til at presse væsken i benene tilbage i blodårerne. Få din partner til at massere dine fødder og ben.