baby stamceller

Skønt at følge familien hele vejen – fra svømmehold til stamceller til barselsbesøg

Christina har vi både haft fornøjelsen af på vores svømmehold, aquagym for gravide, med første og andet barn samt til fødslen hvor vi opsamlede stamceller fra navlestrengen ved hendes 2. barn. Ydermere var vi så heldige at Christina kom på barselsbesøg på vores kontor og viste os vidunderlige Elias. Hun har mødt en større del af vores jordemoderteam end de fleste, da hun har haft glæde af jordemoder Henriette på svømmeholdet med første barn og Jordemoder Kristine på svømmeholdet 2. gang og så ville skæbnen at hun ikke kunne nøjes med en af vores jordemødre ved fødslen.

 

baby stamceller

Når fødslen går hurtigt

På en varm solskinsdag i juni gik fødslen pludselig hurtigt for parret Christina og Jesper. Det var en dag med total, trafikkaos i København – trafikken stod bogstaveligt talt stille. Men ”lillemanden” han var på vej og det var nu! ”Far” måtte tage en hurtig beslutning, da Christina fik spontan pressetrang i bilen på vej mod hospitalet. Han ringede 112.

Et andet sted i byen holdt vores jordemoder og opsamler Mille i sin bil, da opkaldet kom fra Cellaviva om Christinas fødsel og at de nu befandt sig i en ambulance på vej til Hvidovre hospital. Mille fortæller ”det var om, at tænke hurtigt og kreativt for at komme hurtigt gennem trafikken og ud på Hvidovre Hospital for at sikre stamcelledepotet for Christina og Jesper”

På vej i bilen får Mille et opkald fra Cellaviva om, at parret i tumulten har glemt Cellavivaboxen i deres bil, som står i nødsporet på motorvejen, hvor ambulancen samlede dem op.

Cellavivas jordemoder Mianne kører derfor mod Hvidovre Hospital med en ny boks, fra den anden side af byen. Mianne fortæller: ”jeg kørte på motorvejen mod Helsingør, da vagthavende jordemoder Mille ringede og sagde, at det bare skulle gå hurtigt med at få opsamlingsudstyr frem til Hvidovre fødeafdeling og til Mille. Jeg har altid en ekstra Cellavivabox og mit udstyr til opsamlinger i bilen. Derfor blev det mig, der blev bedt om at foretage en U-vending og kørte så hurtigt jeg kunne med høj puls og stort ønske om at nå frem i tide.”

Mille ankommer til Christina og Jesper på Hvidovre Hospital netop som ”lillemanden” er født. Mille får hurtigt sikret at moderkagen holdes varm, så det forsat er muligt at opsamle blodet fra navlestrengen. 

Kort efter kommer jordemoder Mianne ind ad døren på fødestuen med Cellavivaboxen og nu kan stamcelledepotet opsamles. 

Da der kunne pustes ud og åndes lettet op med en dejlig dreng hos Christina og Jesper og et opsamlet stamcelledepot, kunne Cellavivas jordemødre, Mille og Mianne forlade den lille ny familie til ren familieidyl og sørge for at stamcelller straks blev sendt til laboratoriet.

 

Det hyggeligste barselsbesøg

I oktober var vi så heldige at få besøg af Christina og lille dejlige Elias. Det er så rart at følge vores familier efter fødslen. Det er vi meget taknemmelige for. Hvor var det fantastisk at se dem begge og høre lidt om fødslen og om hvordan det er gået den lille familie siden sidst. Vi fik også talt om deres stamcelledepot. At selvom det var ret hektisk og svære omstændigheder da stamcellerne skulle opsamles, lykkedes det at sikre et stamcelledepot til familien, som nu ligger trygt i cryotanken hos Cellaviva.

 

Hvorfor vælger familier at få opsamlet stamceller? 

Der ses en stigende interesse for at få opsamlet og opbevaret stamceller hos kommende forældre. Mange forældre vælger at få opbevaret deres nyfødte barns stamceller, så de kan bruges, hvis barnet eller et andet familiemedlem i fremtiden får brug for dem til medicinske formål. 

 

Hvorfor stamceller fra blod og navlestreng ved fødslen?

– Stamceller er unikke, da de har egenskaber, andre celler ikke har. De kan lave nøjagtige kopier af sig selv, mens de også modnes til specialiserede celler.  Det særlige ved stamceller fra navlestrengen er, at de på dette tidspunkt er umodne som blandt andet gør dem meget potente og mere fleksible og tilpasningsdygtige. De har dermed lettere ved at matche ved en transplantation end for eksempel stamceller fra knoglemarv.

En anden fordel er at stamcellerne kan opsamles uden indgreb, da navlestreng og moderkage er et restprodukt og i de fleste tilfælde kasseres efter fødslen.

 

Hvordan foregår en opsamling af ​​stamceller efter fødslen?

Opsamling af stamceller efter fødslen er meget enkelt og tager få minutter. Efter barnet er født og navlestrengen er klippet over, opsamler Cellavivajordemoderen de stamceller, der er tilbage i navlestrengen selv efter sen afnavling samt selve navlestrengen. Stamcellerne, der opsamles, er et meget værdifuldt restprodukt, som ellers vil blive kasseret.

Begge dele sendes til laboratoriet, hvor de levende stamceller fra henholdsvis navlestreng og navlestrengsblod analyseres og isoleres før de fryses ned i cryotankene i stamcellebanken, klar til brug.