Fysiske forandringer i graviditeten – 3. trimester

Af jordemoder Louise Pagaard Lind

Du er nu i 3. trimester, som strækker sig fra 29. uge til fødslen. Du vil her måske opleve at nogle af generne fra tidligere kommer igen, samt at der kan opstå nye forandringer.

Maven tager virkelig form nu. Det er varierende hvor stor maven er hos de gravide, også gravide i samme graviditetsuge. Uanset om man gør det bevidst eller ej, vil den gravide typisk sammenligne sig med andre gravide. Husk på at der ikke er to graviditeter der er ens både i udseende og i de fysiske forandringer.

Her kommer et lille udpluk af nogle af de forandringer/gener du vil kunne opleve her sidst i graviditeten.

Halsbrand

Mange gravide vil opleve halsbrand i slutningen af graviditeten. Dette skyldes, at i takt med at livmoderen vokser, trykker den på mavesækken. Det får mavesyren til at løbe tilbage i spiserøret. Det kan føles som en brændende fornemmelse bag brystbenet.

Gode råd mod halsbrand:

Sørg for at sove lidt højt med hovedet. Spis fx. bananer, havregryn, grøntsager. Basiske fødevarer.
Derudover kan man købe syreneutraliserende midler på apoteket, som ikke skader barnet.

Kløe

Kløe på især maven, i håndfladerne og under fødderne kan forekomme især her i 3. trimester. Det skyldes enten en påvirkning af leveren, hvor der sker en ophobning af galdestoffer hos kvinden. Det kan også skyldes vand i kroppen – ødemer, der gør at huden bliver spændt ud og irriteret. Hvis kløen tiltager – også kaldet leverbetinget graviditetskløe,  tager man nogle blodprøver. I enkelte tilfælde kan tilstanden påvirke barnet i sådan grad at fødslen skal sættes i gang nogle uger før termin. Tilstanden er ufarlig for moderen.

Gode råd mod kløe:

Kølige bade, brug uparfumerede cremer og shampoo. I nogle tilfælde skal man have det behandlet med medicin.

Åreknuder

Åreknuder kan komme hos alle, men ses oftere hos kvinder, der har haft tendens til åreknuder før. Det ses særligt på benene, men kan også komme i lysken og i området rundt om skeden.

Når livmoderen presser ned i bækkenet, presser den samtidig på blodårerne, der går ned i benene. Denne tilstand forværres jo større livmoderen bliver. Man vil kunne se små blålige udposninger af årerne lige under huden.

Gode råd mod åreknuder:

Brug støttestrømper, læg benene højt og lav venepumpeøvelser. Tal med din læge om dette.

Søvnproblemer

Kan forekomme gennem hele graviditeten men det tiltager typisk i slutningen. Det kan være svært at finde en god stilling at ligge/sove i, samt det kan være svært at vende sig i sengen. Man har hyppigere vandladning igen, da blæren bliver presset af livmoderen og barnet.

Der er ingen risiko ved dette, men du kan føle dig træt i løbet af dagen. Sørg for at få mange pauser om dagen, hvor du kan tage et lille hvil.

Gode råd:

Hold igen med koffeinholdig drikke om aftenen. Det er godt at have været aktiv i løbet af dagen, så du bliver mere fysisk træt. Tag evt. et varmt bad inden sengetid.