GRAVIDITETEN ER VILD – Elefantfødder

Hvis dine favoritsko pludselig er blevet erstattet af klipklapper eller gummistøvler, så er du nok på vej mod slutningen af din graviditet.

Graviditeten byder på store forandringer i kroppen på grund af det spirende liv i maven, og en af dem er de skønne elefantfødder.

For det første spiller hormonet relaxin en central rolle – det får dine led til at blive mere løse, og det kan resultere i, at dine normale sko føles for små. For det andet udfordres dit kredsløb mere, når du er højgravid. Det kan medføre at blodcirkulationen bliver en anelse langsommere, og væske fra blodbanen kan derfor begynde at sive ud i vævet. Dette kan medføre hævede hænder og fødder samt i nogle tilfælde også hævelse omkring ankelleddene.

Selvom jeg selv er 46 år og ikke skal have flere børn, så husker jeg tydeligt de kæmpe fødder og ankler, jeg fik under en længere flyvetur for et stykke tid tilbage. Av, av, det var irriterende og aftog først efter landing, da jeg igen kunne bevæge mig. Hævelser i graviditeten er oftest værst om morgenen eller om aftenen, og du kan heldigvis selv gøre noget mod generne.

Din redning mod elefantfødder er

  • Bevægelse – når du går stimulerer det blodcirkulationen.
  • Støttestrømper – mindsker hævelsen og støtte benene.
  • Vandgymnastik – træning i vand kan afhjælpe hævelser.
  • Venepumpeøvelser – stimulerer blodgennemstrømningen.
  • Muskelmassage i retning mod hjertet – forbedrer afløb af væsken i vævet.
  • Benene oppe – en god undskyldning for at slappe af!
  • Koldt fodbad – kan hjælpe med at reducere hævelse.

Måske forsvinder elefantfødderne ikke helt, men de vil blive en smule mindre-

Alt det bedste til dig og din baby!

Kærlig Hilsen Kristine fra Jordemoderkonsulenterne