Hvorfor fødselsforberedelse? – Rejsen til forældreskabet

Af jordemoder Pia Kaufmann 

Forestil dig at du træder ind i et tog. Du skal ud på en rejse som du, via andres beretninger og fagfolks formidling, har hørt og læst om. Du ved hvor du skal hen. En destination som måske – måske ikke – er dig kendt.

Men du ved ikke, hvornår du skal afsted og om du er steget ombord i et “bumpy” kystbanetog med sporabejde på strækningen, toget der standser ofte og krydser flere landegrænser, eller “shanghai Maglev” der suser afsted med 460 km/t. Måske har det undervejs ligefrem været nødvendigt at skifte tog blandt de nævnte for at komme frem. 

Desuagtet vil en behagelig og mindeværdig rejse forudsætte, at du har forberedt dig til turen. At du befinder dig komfortabelt i et blødt sæde eller afslappet i din kupé, har pakket kufferten på forhånd, kan nyde en velsmurt madpakke og ikke mindst; udsigten, det foranderlige landskab og seværdighederne undervejs.

Rejser du uden bagage og pladsbillet, antagende at transporten er et nødvendigt onde, kan turen udvikle sig til at du hænger i med neglene, medens kroppen blafrer i vinden, blind og bange for at miste grebet. Frem skal du nok komme, men det vil sikkert ikke være en begivenhed du vil tænke tilbage på med glæde og du vil højst sandsynligt kvie dig for at tage turen igen. 

Jeg deler ofte dette visuelle billede, som en metafor for et fødselsforløb som kan sammenlignes med en rejse gennem ukendt land.

For forberedelse til en fødsel er vigtigt. Det er nemlig ikke dig og dit hoved, der er togføreren – det er din fantastiske krop der befinder sig i førerrummet. Din krop ved godt hvad den skal og hvilke knapper og håndtag der skal trykkes og drejes på og som du ikke kan styre eller kontrollere. Men du kan hjælpe til (eller hindre), at der kommer mere brændsel eller elektricitet på motoren. En fødsel er nemlig afhængig af Oxytocin – det vefremkaldende kærlighedshormon, som er essentielt for vearbejdet og dermed hele turen fra start til slut. 

Jo større tryghed og afspændthed, jo mere oxytocin og jo bedre fødselsproces.

Målet er ikke bare at komme igennem, men at komme igennem på en god og styrket måde og med en oplevelse af at have præsteret på bedste vis., nemlig at have bragt et barn til verden. 

En fødsel er et samarbejde mellem dig, din krop, barnet og den/de personer, der er så heldige at være med til denne skelsættende og magiske oplevelse, som vi kalder fødsel.  

Hvordan din tilgang er til det arbejde der foreligger fra den første ve og til baby er kommet ind i denne verden, kan bevidstgøres gennem fødselsforberedelse. Fødselsforberedelse består oftest af teori, træning, tilegnelse af teknikker og mestring af iboende kræfter. Og om du vælger at føde ude eller hjemme, i vand eller på land så vil det bedste under en fødsel være “at være” og “give slip” samt have tillid til den fantastisk kraft din krop besidder. I et samfund hvor vi hele tiden har kontrol og styr på tingene kan det være en udfordring af lade sin kvindelige styrke blomstre og udfolde sig, – specielt når man har smerter. 

Fødselsforberedelse kan give dig de redskaber, der skal til for at mestre disse udfordringer, lette rejsen og til at klæde dig og din eventuelle partner på, så I får så god en start som muligt, på jeres forestående familieliv.

Vælg den fødselsforberedelse der giver mest mening for dig. Dit fødested har angiveligt fødselsforberedelse i (mindst) en teoretisk form og  så er der en masse valgmuligheder i det private, virtuelle såvel som kurser og workshops med fysisk fremmøde. Undervurder ikke betydningen af det fællesskab der kan opstå under et fødselsforberedelseskursus med andre gravide, men ej heller undervurder betydningen for inddragelsen af en medrejsende, som kender dig godt og ved hvor og hvordan man støtter bedst med de redskaber og den tilgang der vælges.

Som jordemoder vil jeg til enhver tid anbefale en kombination af teori og praksis (træning) for at være i kroppen og flytte fokus fra at være til stede psykisk, til at være til stede fysisk. Det er vigtigt kærlig opmærksomhed på dig selv, din partner, din krop og det liv der vokser indeni, så du/I er klar og styrket til at kunne nyde turen og den efterfølgende tid som nybagt familie – det bliver det hele værd. 

Rigtig god rejse.

Jordemoder, Pia Kaufmann, fødselsforberedelse, gravid, graviditet, fødsel, veer