Livsstilsændringer
Af Jordemoder Louise Pagaard Lind
Sundhed kan være mange ting. Det kan både handle om at have det godt psykisk, have gode relationer og trives på arbejdspladsen. Det kan også handle om en god kost og motionsvaner. Når man planlægger en graviditet er det en god idé at kigge på ens livsstil.
Det er vigtigt at forberede en sund graviditet. Dette kan gøres på mange måder. Husk omsorg for dig selv. Hvile og afslapning er ikke kun godt for dig som gravid men også for barnet. Når du slapper af, udskilles hormonet oxytocin, som er kærlighedshormonet, ud i kroppen og ned til barnet. En afslappet krop skaber en afslappet livmoder, der giver barnet en masse næring gennem blodet.
I følgende afsnit, vil du blive introduceret til en række livsstilsændringer under graviditeten.
Kost og kosttilskud
Sørg for at spise sundt og varieret og ikke for store mængder. Husk at drikke rigeligt med væske samt ikke for store mængder koffein. Sundhedsstyrelsen anbefaler max. 3 kopper kaffe om dagen.
Folsyre: Fra at man planlægger en graviditet er det en god idé at starte med 400 mikrogram folsyre dagligt frem til 12. graviditetsuge. Folsyre er med til at mindske risikoen for misdannelser i hjernen, kraniet og i rygmarven.
D-vitamin: 10 mikrogram dagligt gennem hele graviditeten. D-vitamin er med til at styrke barnets vækst og knogleudvikling samt dine tænder og knogler.
Jern: 40-50 mg dagligt fra graviditetsuge 10. Jern er med til dannelsen af røde blodlegemer
Kalk: 500 mg dagligt gennem hele graviditeten. Kalk er godt for knoglerne.
Fysisk aktivitet
Få daglig motion og masser af luft og dagslys. Det anbefales at få 30 min moderat fysisk aktivitet dagligt. Hvis du lider af forskellige gener, f.eks. bækkenløsning, der gør det svært for dig enten at gå lange ture, cykle osv, så kan du tale med din læge eller jordemoder om dette, for at få gode råd. Gravidsvømning er generelt en god form for motion mange kan være med til. Du kan bl.a. læse mere om vores tilbud om Aquagym for gravide via dette link: https://jordemoderkonsulenterne.dk/aquagym-for-gravide/
Rygning
Det er ikke noget nyt, at rygning er usundt – også når man planlægger at blive gravid eller er gravid. Der er forskellige risici ved en graviditet hvis man ryger. Også passiv rygning har betydning for graviditeten og barnets vækst.
En ryger har sværere ved at blive gravid. Man er i forhøjet risiko for f.eks. for tidlig fødsel og blødning under graviditeten. For barnet er der bl.a. øget risiko for lav fødselsvægt, kan have dårligere immunsystem, øget risiko for at udvikle astma og allergi. Og i værste fald øget risiko for vuggedød.
Derudover er rygning med til at hæmme produktionen af mælk. Dette kan medføre en lavere produktion af mælk og en kortere ammeperiode.
Jordemoderen og lægen kan hjælpe med rygestop muligheder.
Alkohol
Da moderens og barnets blod er tæt forbundne, passerer alt hvad moderen indtager over til barnet. Barnet får derfor den samme mængde alkohol som moderen drikker.
Alkohol er med til at skade alle de celler, som deler sig hos barnet. Det kan give livsvarige skader.
Ved 1-2 genstande dagligt er der en øget risiko for at abortere, føde for tidligt, eller føde et dødt barn. Barnet kan risikere at få hjerneskade, har svært ved at koncentrere sig.
Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen en nultolerance overfor alkohol fra den dag i planlægger at blive gravide og gennem hele graviditeten. I og med at en graviditet også kan opstå uplanlagt, kan man have drukket alkohol forinden. Dette skal man ikke lade sig skræmme af, da risikoen for at barnet har taget skade er meget lille. Det er dog vigtigt at undgå alkohol herfra.
Rusmidler
Man bør som gravid ikke indtage nogen former for rusmidler. Hvilke skader og hvor alvorlige skaderne er hos barnet, afhænger af det stof den gravide indtager. Nogle skader er synlige fra fødslen, mens andre først opdages senere i barnets liv. Hvis man både indtager stoffer og alkohol på samme tid, er risikoen for skader større.
Medicin
Selvom man er gravid, er der stadig nogle, der får brug for forskellige former for medicin. Alt fra medicin mod psykiske lidelser til medicin mod f.eks. blærebetændelse. Heldigvis, i dag, er den medicin lægen ordinere til den gravide, blevet testet. Du bør derfor altid tale med din læge omkring din medicinforbrug. Følg recepten og indtag ikke medicin der ikke er ordineret til dig.
Hvis man som gravid har en kronisk sygdom som f.eks. diabetes og har brug for daglig medicin, følges den gravide af en speciallæge, der kan holde øje med både den gravide og barnet.
Miljøfaktorer
På arbejdspladsen er der forskellige faktorer der kan spille ind for at aflaste den gravide bedst muligt og derved undgå påvirkninger der kan belaste graviditeten. Tænk på dine arbejdsstillinger. Variere dine positioner – stå, sidde, ligge. Undgå tunge løft. Tænk på de kemiske stoffer du kan være udsat for på arbejdet. Undgå skæve arbejdstider som lange vagter og nattevagter.
Ligeledes i hjemmet kan der være rengøringsartikler, cremer, shampoo osv som barnet kan være sårbart overfor.