Hvad gør jeg når mit barn ligger i underkropspræsentation (UK)
Af jordemoder Louise Pagaard Lind
Når vi taler om at barnet ligger i underkropspræsentation eller UK, ligger barnet med numsen nedad inde i maven. Helt fra start af i graviditeten ændrer barnet stilling op til flere gange dagligt. Efterhånden som barnet vokser, bliver der mindre plads for barnet at vende sig. Langt de fleste børn vender sig spontant, så hovedet ligger nedad hen mod termin.
Den gravide kan have en idé om at barnet ligger med numsen nedad f.eks. ved at hun føler spark nedadtil og en større trykkende fornemmelse opad, da hovedet fylder mere end numsen.
At have et barn, der ligger med numsen nedad, kan skabe bekymringer. Hvad betyder det? Er det overhovedet en mulighed at føde vaginalt? Hvad er konsekvenserne? osv. Vi kommer lidt ind på det her.
Der findes 5 typer af underkropspræsentation:
- Sædepræsentation: Hvor det er numsen der vender nedad mod fødselskanalen
- Sæde/fodpræsentation I: Hvor både numsen og én fod vender nedad
- Sæde/fodpræsentation II: Hvor både numsen og begge fødder vender nedad
- Fodpræsentation I: Hvor én fod vender nedad
- Fodpræsentation II: Hvor begge fødder vender nedad
Du vil få et tilbud om at komme til jordemoderkonsultation i uge 36 for førstegangsfødende og i uge 37 for flergangsfødende. Her vil din jordemoder være ekstra opmærksom på, hvordan barnet ligger inde i maven. Hvis hun mistænker at barnet ligger med numsen nedad, sender hun dig videre til scanning, som her kan be- eller afkræfte hendes mistanke.
Hvis det viser sig at barnet ligger i UK, bliver du tilbudt et vendingsforsøg på hospitalet.
Vendingsforsøg:
Der er omkring 50% chance for et vellykket vendingsforsøg. Hvis barnet ikke vil vendes ved forsøget eller slår en kolbøtte efter en vellykket vending, kan man gentage proceduren igen efter et par dage.
Inden selve vendingsforsøget skal barnets hjertelyd kontrolleres vha. et apparat kaldet CTG. Apparatet måler desuden også plukkeveer/veer. Du bliver lejret på en bestemt måde og får noget medicin, som gør at din livmoder slapper af. Herefter kan lægen forsøge at vende barnet udefra.
Såfremt vendingen ikke lykkedes efter 1-2 gange, bliver du tilbudt at tale med en læge om, at planlægge at føde vaginalt eller ved kejsersnit. Der er visse forudsætninger der går forud for at føde vaginalt. Information om alt dette med fordele og ulemper, får du en grundig snak om sammen med lægen.