gravid relationer

Relationer kan ændre sig

Af jordemoder Louise Pagaard Lind

Når du bliver gravid, sker der en masse ændringer. Ikke kun fysisk men også psykisk. Disse psykiske ændringer sker helt fra start, hvor du/I tager en positiv graviditetstest. Fra det øjeblik ændrer alt sig. I det følgende, vil vi komme lidt ind på hvad der kan ske med de relationer der står jer nær.

 

Familien

Forholdet til din familie kan ændre sig, når du bliver gravid. Usikkerheden omkring om de er glade eller mindre glade for jer og jeres nye situation kan opstå.

Mange har brug for deres families støtte og opbakning i denne omvæltning, det er at få et barn.

Har du et tæt forhold med dine søskende, som ikke har fået børn, kan det at du bliver gravid gøre, at I muligvis vokser fra hinanden en stund.

 

Vennekredsen

Hvis du er den første blandt din vennekreds, som bliver gravid, kan du pludselig føle dig forandret. Dine prioriteringer ændrer sig pludseligt, hvor du nu har fokus på dit barns helbred og dig selv. Dine venner har stadig de samme fokuspunkter, som før du var gravid og du føler pludselig at du ikke kan følge med dem på samme måde. Du kan have svært ved at genkende dig selv sammen med dem og måske føler du, at de ikke helt kan forstå dig og dine prioriteringer. De kan selvfølgelig stadig være glade på dine/jeres vegne. Denne forandring kan være svær for dig at håndtere.

Prøv at give udtryk over for dem, hvad du har brug for. Måske er det bare et lyttende øre, en skulder at græde over, et varmt kram eller noget helt andet. De behøver nødvendigvis ikke komme med gode råd og vejledning. Venner er vigtige uanset hvilken situation du står i.

De følelser og forandringer der sker under graviditeten kan være svære at dele med dine nærmeste. Her har du altid muligheden for at tale med din jordemoder eller egen læge om det der falder dig ind. Der er mange der opsøger mødregrupper, hvor de har nogen at sparre med. De står i samme situation og nogle har måske endda prøvet det før. Det kan være en rar fornemmelse, at vide at du ikke er den eneste.

 

Fra kærester til forældre

Det er en stor forandring, at gå fra at være kærester til at blive forældre og have ansvaret for et lille barn. For jeres lille barn. I ser på jer selv og på hinanden og tænker på hvordan I bliver som mor og far. Samtidig går overvejelserne også på, hvordan jeres liv bliver forandret, når jeres barn kommer. Giv hinanden plads til de følelser og ændringer der kommer gennem graviditeten og efter fødslen Dette gælder både for kvinden og manden. Når barnet er kommet til verden, er der ikke meget overskud til en masse andet. Sex er nok ikke lige det, der står øverst på jeres liste i starten. I vil hurtigt blive trætte og udkørte rent mentalt. I finder nok også ud af at sex ikke er det vigtigste i jeres forhold og det er en god ting.

Igen må der prioriteres anderledes end tidligere. Der er nogle ting hver især må give afkald på. Andre ting skal stadig kunne bevares.

Når familien går fra 2 til 3 eller 4, kan det være svært at finde tid til hinanden. Hvor blev kærestetiden af? Det er vigtigt, at I stadig finder tiden sammen som kærester. At I ikke glemmer hinanden midt i det hele.